El Consorci obrirà i senyalitzarà per a la ciutadania tres rutes a l’entorn del Parc ambiental de Bufalvent

Està a punt de néixer un nou espai natural al Bages, amb 3 itineraris adequats i senyalitzats a l’entorn del Parc ambiental de Bufalvent, a Manresa, perquè la ciutadania hi pugui sortir a passejar, a córrer i a admirar magnífics paisatges. Es tracta del Parc del Secà, una ambiciosa iniciativa del Consorci del Bages per a la gestió de residus, que està habilitant aquestes rutes per oferir als visitants un nou espai on desconnectar del soroll i l’estrès diari, tenir contacte amb la natura i l’agricultura tradicional i un lloc per recuperar la consciència dels ritmes anuals del conreu: la floració, la tardor, les llargues tardes d'estiu... Un projecte que vol posar en valor el conreu de secà, de gran importància al Bages, que sovint ha quedat relegat a segon terme per la divulgació que s’ha fet del regadiu al nostre territori.

Les rutes que se senyalitzen i adeqüen per ser fàcilment transitables són el camí de les oliveres, el camí de la timoneda i el camí dels ametllers. Cada un té aproximadament 1 quilòmetre de recorregut lineal i estan interconnectats per tal que, a l’hora de retornar cap al punt d’inici, es pugui fer un itinerari diferent. El punt d’accés estarà situat en una zona que s’està habilitant com a aparcament, al carrer Pau Miralda, del polígon de Bufalvent.

Durant els recorreguts es pot veure el paisatge de l’entorn des d’una situació elevada, tenir vistes de les instal·lacions del Parc ambiental de Bufalvent, i caminar entre conreus de secà (com vinya, oliveres o ametllers), barraques de vinya, canals de pedra per recollir les aigües, tines d’aigua, o veure restes geològiques. Els diferents punts d’interès estaran senyalitzats.

El Parc del Secà converteix el Consorci del Bages en la primera entitat de gestió de residus a Catalunya que aprofita les seves instal·lacions i l’entorn per crear una oferta turística i paisatgística oberta a la ciutadania, gràcies a la seva privilegiada ubicació geogràfica, amb magnífiques vistes, amb Montserrat de fons.

La gran Festa del Parc del Secà, el 4 de juny

La inauguració oficial se celebrarà el dissabte 4 de juny amb la Festa del Parc del Secà, que oferirà activitats durant tot el dia perquè la ciutadania descobreixi el nou espai i se’l faci seu.

És previst començar les activitats al matí amb una caminada que tindrà dos recorreguts (de 5 i 12 quilòmetres aproximadament) pels entorns del Parc ambiental i oferirà, de manera excepcional, la possibilitat de passar per dins part de les instal·lacions del Consorci.

A la tarda hi haurà activitats familiars, com jocs reciclats i tallers de manualitats, conta-contes, visita teatralitzada al Parc del Secà, tast d’oli, demostració de vol de falcons, etc. I la festa acabarà al vespre amb un concert sorpresa d’un grup de primera línia en el panorama musical. Els assistents podran gaudir de cançons molt conegudes, en un entorn únic i emblemàtic, de forma gratuïta, i gaudir, a més, de les vistes de la posta de sol des del Parc ambiental de Bufalvent.

Els propers dies s’aniran concretant els detalls del programa d’activitats.

Aquest migdia, representants de l’executiva del Consorci han visitat el Parc del Secà. Marc Aloy ha explicat que el parc és un exemple de “recuperació del paisatge, de l’agricultura tradicional i del patrimoni” i ha destacat que els nous itineraris que s’obren queden relligats a l’oferta de l’Anella Verda. Per la seva banda, Jordi Serracanta ha destacat que “tenim una entitat pública de gestió de residus que és un model únic, singular i de referència, amb un valor afegit i una aposta per la integració paisatgística i la sensibilització ambiental”. I Cecilio Rodríguez ha volgut convidar “tota la ciutadania a participar de la gran festa del 4 de juny, perquè les famílies puguin venir i sentir com a seu tot aquest patrimoni”. També ha fet èmfasi en “el gran concert que es farà a la tarda nit, amb la posta de sol i amb vistes a Montserrat”.

Jordi Serracanta, Ricard Jorba, Cecílio Rodríguez i Marc Aloy
Jordi Serracanta, Ricard Jorba, Cecílio Rodríguez i Marc Aloy