El programa de reutilització social a les deixalleries compleix un any amb més de 15 tones d’objectes cedits

20 de desembre de 2016

El programa de reutilització social a les deixalleries del Consorci compleix un any i evidencia els seus bons resultats: més de 15 tones d’objectes aprofitats per cedir-los a entitats com Serveis Socials dels Ajuntaments, Càritas, Creu Roja i Centre Reto, que treballen amb finalitats socials.

Quan un objecte en bon estat arriba a alguna deixalleria del Consorci, es guarda al magatzem de reutilitzables i els objectes considerats de primera necessitat es registren en un programa informàtic que envia un avís a les àrees de Serveis Socials dels Ajuntaments consorciats. Si aquests objectes no són sol·licitats per Serveis Socials, Càritas ni Creu Roja, s’entreguen a Centre Reto, una organització sense ànim de lucre, dedicada a joves extoxicòmans que, una vegada superada la seva addicció, treballen per a la seva reinserció social i laboral recuperant objectes i reparant-los per a la venda de segona mà a preus molt econòmics.  Els objectes considerats de primera necessitat són, principalment, mobiliari bàsic, electrodomèstics i béns per a nadons.

Durant aquest primer any de funcionament del projecte s’han aprofitat 15.095 quilos d’objectes. Per exemple, s’han cedit a famílies amb pocs recursos: 9 microones, 9 somiers, 9 matalassos, 8 estufes o calefactors, 8 sofàs, 7 neveres, 7 articles de primera necessitat per a nadons, 6 taules, 6 armaris, 6 televisors, 5 tauletes de nit, 5 bombones de butà, 4 rentadores, 3 cadires, 2 termos d’aigua, 2 congeladors, 1 cadira de rodes, etc.

El Consorci del Bages per a la gestió de residus va posar en marxa aquest programa amb un triple objectiu: social, ambiental i educatiu. Per una banda permet donar resposta a les necessitats socials de les persones més necessitades a través d’entitats que treballen amb finalitats socials i, d’altra banda, s’aprofiten el màxim d’objectes que arriben a les deixalleries per tal de convertir un potencial residu en un recurs. 

Entitats socials recollint material a les deixalleries
Entitats socials recollint material a les deixalleries