Èxit de la jornada sobre models de recollida selectiva, amb una vuitantena de participants

7 d'octubre de 2021

Una vuitantena de persones han seguit avui la jornada en línia sobre “Canvis de model en recollida selectiva: reptes, resultats i persones”, que hem organitzat en el marc de les jornades tècniques de la Fira Ecoviure, a Manresa.

Tècnics i polítics municipals, professionals d’empreses de l’àmbit dels residus, consultors… han pogut participat en una sessió que han obert Marc Aloy, alcalde de Manresa i president de la Comissió Executiva del Consorci del Bages, i Ricard Jorba, gerent del Consorci.

Seguidament, els participants han pogut conèixer de primera mà l’experiència de professionals que viuen la recollida des del contacte directe amb la ciutadania: un informador ambiental, un treballador del porta a porta i un treballador de deixalleries. Marc Pascual, Álvaro Peña i Jordi Roelas han estat els protagonistes d’una taula rodona en què han explicat la seva experiència a peu de carrer, el dia a dia de les seves feines i han fet èmfasi en aquells aspectes que, des del seu punt de vista, són claus per a un futur més sostenible: educació ambiental, mesures de control per part dels Ajuntaments, sistemes que facilitin al màxim possible les aportacions de la ciutadania que vol separar correctament, i pensar també en la reducció de residus, no només en el seu reciclatge.

Després s’ha iniciat el bloc de ponències tècniques: ”El canvi de model de recollida a Catalunya”, a càrrec de Pilar Chiva, Directora de l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya; “ L’experiència del model de contenidors tancats al Consorci del Bages”, a càrrec de Xavier Bosch, Cap dels Serveis tècnics del Consorci del Bages: “L’experiència del pagament per participació a Vilablareix”, a càrrec de David Mascort, Alcalde de Vilablareix i Secretari general d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; i “El canvi de model de recollida a la gran ciutat”, a càrrec de Carles Vázquez, Director del serveis de neteja i gestió de residus de l’Ajuntament de Barcelona. Cada un des de la seva perspectiva ha aportat informació molt valuosa per entendre el present i el futur dels models de recollida al nostre país.

Finalment, a través d’una plataforma digital s’ha obert un espai participatiu perquè tots els assistents poguessin apuntar-se al debat sobre el tema que més els interessés o, fins i tot, proposar i obrir nous temes. Els dos àmbits que han generat més interès en aquesta part més col·laborativa van ser el model de contenidors tancats i la taxa justa.

El comiat ha anat a càrrec de Ricard Jorba i Pol Huguet, regidor a l’Ajuntament de Manresa i vicepresident de la Comissió Executiva del Consorci.

Volem donar les gràcies a tots els ponents i participants, all públic que ens heu seguit des de casa, a Fira Manresa per haver-nos encarregat aquest repte, i a tot l’equip humà que ha fet possible l’organització d’aquesta jornada.

Podeu recuperar la jornada en aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=DIcveNRHMp0

Imatges dels difererents participants a la jornada d'avui
Imatges dels difererents participants a la jornada d'avui