Iniciem el projecte UrbanWins, per debatre amb la ciutadania sobre la problemàtica dels residus

15 de juny de 2017

El teatre Kursaal acollirà els propers dies 26 de juny i 3 de juliol les dues primeres "àgores ciutadanes" per debatre sobre com millorar la prevenció dels residus a Manresa i augmentar el reciclatge. Els debats es faran en el marc del projecte europeu UrbanWins, en el qual Manresa participa com a ciutat pilot, amb la participació del Consorci del Bages per a la gestió de residus i Eurecat-CTM.  

Com podem aconseguir generar menys residus? Com ho fem per reciclar de manera més adequada els residus que generem? Aquestes i moltes altres preguntes es posaran sobre la taula en les àgores, els espais de participació ciutadana que s’iniciaran el proper 26 de juny.

Ahir al matí es va fer una primera àgora, en la qual van participat treballadors de l'Ajuntament de Manresa. Després d'una breu exposició sobre la situació actual del reciclatge a la ciutat, la sessió ha servit per extreure idees i propostes sobre com prevenir els residus i millorar el reciclatge i la recuperació, així com estratègies per sensibilitzar la ciutadania. A través de debats i dinàmiques participatives, els assistents a la reunió han donat la seva opinió i han fet propostes sobre quines han de ser les prioritats de l'Ajuntament i de la ciutat en aquesta matèria.

 La sessió s'ha iniciat amb la presentació del regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta, i del gerent del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, Ricard Jorba. Posteriorment, els participants han pogut veure el vídeo de presentació d'UrbanWins i han començat la feina d'oferir propostes per a la millora del tema a Manresa.

Com puc participar a les àgores ciutadanes?

El projecte preveu la realització de diverses àgores ciutadanes, obertes a persones interessades pel tema i a la ciutadania en general. Les dues primeres es realitzaran el 26 de juny i el 3 de juliol, de 7 a 9 del vespre, al teatre Kursaal de Manresa. A banda de les sessions presencials, també s'organitzaran àgores virtuals, a les quals es podrà participar a través de la xarxa. La participació és lliure, però cal inscripció prèvia a l'adreça urbanwins@ajmanresa.cat. Per a qualsevol informació complementària, es pot contactar amb aquesta mateixa adreça.

El projecte UrbanWins

UrbanWins és un nou projecte europeu finançat pel programa de Recerca i Innovació Horizon 2020, avaluarà com les ciutats consumeixen recursos i productes i com n’eliminen els residus que generen. L’objectiu del projecte, en què Manresa i Sabadell són ciutats pilot, és desenvolupar i aplicar plans i solucions innovadores que millorin la prevenció dels residus a les ciutats així com la seva correcta gestió.

 El projecte, amb una durada de tres anys, està coordinat per la ciutat italiana de Cremona, en col·laboració amb 26 institucions d’arreu d’Europa. A Catalunya, Eurecat-CTM lidera la iniciativa, que compta amb la participació dels ajuntaments de Manresa i Sabadell i també del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus.

UrbanWins vol aconseguir patrons de consum més sostenibles i afavorir una millor gestió de residus per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans que viuen en zones urbanes. Per a assolir aquest objectiu,  el projecte preveu una participació activa dels ciutadans, governs, organitzacions, proveïdors, institucions de recerca i centres educatius a través d’àgores físiques i virtuals com les que ara comencen a realitzar-se, on els participants podran compartir opinions, discutir idees i aportar solucions.

Imatge de l'àgora que es va fer amb personal de l'Ajuntament de Manresa
Imatge de l'àgora que es va fer amb personal de l'Ajuntament de Manresa