Activitats

La deixalleria mòbil va a l'escola

LA DEIXALLERIA MÒBIL VA A L'ESCOLA és un projecte que ofereix als centres educatius la possibilitat que la deixalleria mòbil entri al recinte escolar a fer-los una visita perquè els infants hi puguin portar residus o per realitzar una activitat, també recollint residus.

Durant el curs 2018-2019, a més de mantenir l’oferta educativa de l’any passat, s’afegeix la possibilitat de realitzar una visita a la deixalleria fixa. Les activitats estan pensades per educació infantil i els diferents cicles d’educació primària. Tenen com a objectiu recollir residus, donar a conèixer la deixalleria fixa i la mòbil per dins, els residus que s’hi poden portar i la importància de la seva recollida.

 

OFERTA D'ACTIVITATS

 

 • EDUCACIÓ INFANTIL- “Un tren carregat de...

Material: Un tren, un conte gegant i diversos objectes del propi conte.

Procediment i objectius:  Narració de la història de l’Ona i el tren que se li acaben les piles. Amb aquest conte es fa conèixer als alumnes més petits la deixalleria mòbil i perquè és important fer-la servir.

Durada: 30 minuts

 

 • CICLE INICIAL – “Els nostre residus”

Material: Plafó imantat amb les siluetes dels diferents contenidors de reciclatge, de rebuig i la deixalleria mòbil. Etiquetes imantades amb els dibuixos de diversos residus.

Procediment i objectius: Enganxar els diversos residus al destí adequat per tal de fer entendre quins residus van a cada contenidor, contextualitzar la deixalleria mòbil i fer conèixer per què és necessària i quins residus recull.

Durada: 45 minuts

 

 • CICLE MITJÀ – “Les 3R”

Material: Etiquetes amb el nom de REDUCCIÓ, REUTILITZACIÓ i RECICLATGE. Cada “R” s’explica amb materials, productes i residus diversos propis de la recollida selectiva i de la deixalleria mòbil.

Procediment i objectius:  Fer conèixer i relacionar el significat de cada “R” amb les etiquetes i els diversos materials, productes i residus. Donar a conèixer els seus beneficis ambientals i l’ordre d’importància. Fer saber quins residus recull la deixalleria i quines “R” es poden practicar fent-ne ús.

Durada: 45 minuts

 

 • CICLE SUPERIOR –Monogràfic de l’oli vegetal

Material: diversos pots que contenen: olives, oli d’oliva, oli utilitzat, barreja d’aigua-oli-peix de plàstic, biodièsel, una pastilla de sabó i una capsa amb una pregunta.

Procediment i objectius:  a través de preguntes sobre l’origen, propietats i usos de l’oli vegetal, què passa si es barreja oli i aigua, les conseqüències de llençar-lo per l’aigüera i quins beneficis i en què es pot transformar l’oli si es porta a la deixalleria, es pot aprofundir en un residu i també, informar dels residus que recull la deixalleria mòbil.

Durada: 30 minuts

 

 • CICLE SUPERIOR – Monogràfic de les piles de botó

Material: diversos pots que contenen: cinabri, mercuri, piles de botó de mercuri i una capseta amb una pregunta.
Procediment i objectius: a través de preguntes sobre la composició de les piles de botó, l’origen del mercuri, les conseqüències de no reciclar-lo i de com i quant pot contaminar una pila de botó, es pot aprofundir en un residu i també, informar dels residus que recull la deixalleria mòbil.

Durada: 30 minuts

 

 • EDUCACIÓ PRIMÀRIA (tots els nivells) – Els residus de la deixalleria i la seva transformació

Material: Un plafó, etiquetes i dibuixos dels residus que van a la deixalleria,  i imants de diferents colors relacionats amb el procés que hauran seguit.

Procediment i objectius: A partir dels residus que porta l’escola i l’alumnat, identificar els que es poden portar a la deixalleria, en què es transformaran i el procés que seguiran: reutilització, reciclatge i/o descontaminació. Aquesta activitat fa possible fer conèixer els residus que recull la deixalleria i la importància d’aquesta recollida.

Durada: de 45 minuts a 1 hora

Aquesta activitat es pot adaptar a educació infantil.

 

 • EDUCACIÓ PRIMÀRIA (tots els nivells) – Fixa’t amb la fixa. NOVETAT 2018-2019

Material:  La pròpia deixalleria fixa i la deixalleria mòbil.  Caixa amb diferents tipus de residus i safates. Caixa amb residus representatius.

Procediment i objectius: Fer conèixer la deixalleria fixa i la deixalleria mòbil, perquè són necessàries i fer una comparació d’ambdues. Fer saber els residus que s’hi recullen i quin tractament rebran. Es comença l’activitat fent una classificació dels residus que poden anar a la deixalleria i els que no. Amb la deixalleria mòbil al costat, es compararan els 2 serveis i es farà un reflexió sobre la importància del servei, qui en pot fer ús, horaris, residus admesos, etc. A continuació, es farà la visita a la deixalleria fixa passant per cadascun dels  residus que recull, explicant breument perquè cal recollir-los i quins tractaments rebran. Al llarg del recorregut veuran els diferents espais de la deixalleria i es mostraran els residus més significatius, també podran dipositar els residus que porten al lloc corresponent.

Al final de la visita s’explicarà el projecte de reutilització de la deixalleria. 

Durada: 1 hora 

Aquesta activitat es pot adaptar a educació infantil.

 

En finalitzar totes les activitats l’alumnat pot conèixer la deixalleria mòbil per dins i dipositar-hi els residus que ha portat.

També podeu demanar que la deixalleria mòbil vingui al centre a recollir residus, sense fer cap activitat. En aquest cas, grups classe, representants de cada classe i/o el propi personal del centre poden portar els residus a la deixalleria.

 

Què cal tenir en compte per demanar les activitats?

 • Aquestes activitats les realitza la persona encarregada de la deixalleria mòbil.
 • Es preveu realitzar les activitats dins el recinte escolar (pati, entrada, aula,...).
 • És important que l’alumnat porti residus de casa i/o de l’escola.
 • La durada estimada de les activitats, a més de la visita i recollida de residus, és de 30 minuts fins a 1 hora depenent de la disponibilitat de l’escola i el tipus d’activitat.
 • Disposem d’una borsa d’hores. Els dies i horari que es poden realitzar les activitats o recollir residus són: Dilluns: matí de 9h a 13h i tarda de 15h a 17h / Dimarts: matí de 9h a 13h / Dimecres: tarda de 15h a 17h / Dijous: tarda de 15h a 17h / Divendres: matí de 9h a 13h
 • Si hi esteu interessats ens podeu escriure indicant la modalitat, l’activitat, dia, horari preferit i com ha d’accedir la deixalleria a dins el recinte escolar. L’adreça de correu és marta.morera@consorcidelbages.cat