Visita de Callús i Sant Joan de Vilatorrada al Parc ambiental de Bufalvent durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

7 de novembre de 2016

Emmarcada en la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, el Parc ambiental de Bufalvent rebrà una visita de veïns i veïnes de Sant Joan de Vilatorrada i Callús, que tindrà lloc el dissabte 19 de novembre i que va adreçada a gent de totes les edats. La visita, organitzada conjuntament entre el Consorci, els Ajuntaments de Sant Joan de Vilatorrada i Callús i la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener, té com a objectiu entendre “Què passa amb el que llencem”, seguint el camí dels residus des que es llencen als contenidors fins al seu reciclatge i gestió final. A més, la visita a l’abocador clausurat i a l’actual permetrà fer-se una idea de la quantitat de residus que diàriament es generen a la comarca del Bages i sensibilitzar-se de la importància de la seva reducció.

Un cop al Parc Ambiental de Bufalvent, els visitants podran veure com es tracten la major part dels residus urbans de la comarca, l’evolució del Parc ambiental i com establir una relació sostenible amb l’entorn.

Els participants visitaran l’Aula Ambiental -on hi ha una exposició de materials reciclats-, dos abocadors ja clausurats (l'incontrolat, on s'abocaven les deixalles de Manresa fins al 1985 i l'abocador comarcal aerobi que va funcionar fins al 1999). També podran veure l’actual dipòsit controlat de residus. La visita per les instal·lacions es farà amb autobús, comentant diferents elements del Parc: la planta de transferència de vidre i envasos, les basses i la planta de tractament de lixiviats, la torxa i el motor del biogàs, les basses de pluvials, les barraques de vinya restaurades, el camp solar, el camp d'oliveres recuperat, el bosc i els animals que hi pasturen i la pedrera restaurada. Finalment, s’arribarà a la planta de compostatge per explicar el seu funcionament i les propietats del compost. La visita s’acaba amb una exhibició de falconeria. 

El programa de reutilització a les deixalleries compleix un any

D'altra banda, us volem recordar que continua en funcionament el programa de reutilització que vam iniciar a les deixalleries de la xarxa del Consorci fa un any, coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus de l'any passat.

Es tracta d’un programa per facilitar la reutilització del màxim possible d’objectes que arribin a la seva xarxa de deixalleries. La finalitat d’aquest programa és de caire social i es du a terme en col·laboració amb Creu Roja, Càritas i Associació Reto, a més dels Serveis Socials municipals amb qui ja es col·laborava fins ara. Aquest programa preveu que Càritas, Creu Roja i Serveis Socials puguin aprofitar el màxim possible d’objectes que entrin a les deixalleries en bones condicions i que siguin béns de primera necessitat. Es tracta, per exemple, de mobiliari que es pugui reutilitzar, electrodomèstics en bon estat, articles per a nens, etc.

Els altres articles que entren a les deixalleries i que no necessiten Càritas, Creu Roja ni Serveis socials però que són directament reutilitzables o bé que necessiten reparacions, són entregats a Reto, una organització sense ànim de lucre, dedicada a joves extoxicòmans que, una vegada superada la seva addicció, treballen per a la seva reinserció social i laboral recuperant objectes de segona mà i reparant-los per a la venda de segona mà a preus molt econòmics. D’aquesta manera, s’assegura que el màxim de mobles i electrodomèstics són reparats i se’ls dóna un nou ús.

La bassa on es recullen les aigües pluvials
La bassa on es recullen les aigües pluvials